Effect of a health promotion program on the quality of life and body composition of women with diabetes and hypertension.
Keywords:
qualidade de vida, estado geral de saúde, saúde, Quality of life, General health status, Health.Abstract
OBJETIVO: Investigar se a participação em atividades de promoção da saúde em uma Unidade Básica de Saúde melhora a qualidade de vida de mulheres com hipertensão e diabetes tipo 2. Ademais, nós analisamos a composição corporal ao longo do programa.
MÉTODOS: Trata-se de um estudo longitudinal. Os participantes foram submetidos a uma entrevista semiestruturada para registro das características sociodemográficas. A composição corporal (avaliada por meio de bioimpedância elétrica) e a qualidade de vida (avaliada pelo questionário WHOQOL-bref) foram avaliadas antes (PRE) e 9 meses após a intervenção (POS). Testes t pareados foram realizados para testar possíveis diferenças entre os momentos PRE e POS para todas as variáveis dependentes. O nível de significância adotado foi de P≤0,05.
RESULTADOS: A amostra foi composta por mulheres (53±14 anos). Maiores escores de percepção de saúde foram observados no POS quando comparado com os valores PRE (∆POS-PRE=20; P=0,0541). Quando analisados cada um dos domínios de qualidade de vida, embora todos os escores aumentaram após o protocolo de intervenção, indicando um melhor estado geral de saúde, essas mudanças não alcançaram significância estatística (todos P>0,05). Com relação as medidas antropométricas e a composição corporal, nenhuma mudança estatisticamente significante foi observado após o protocolo de intervenção.
CONCLUSÃO: A participação em um programa de promoção de saúde por 9 meses melhora a percepção do estado geral de saúde e previne o ganho de peso em mulheres com hipertensão e diabetes tipo 2.
DESCRITORES: Qualidade de vida, Estado geral da saúde, Saúde.
ABSTRACT:
OBJECTIVE: To investigate whether participation in health promotion activities at a Basic Health Unit improves the quality of life of women with hypertension and type 2 diabetes. In addition, we analyzed body composition throughout the program.
METHODS: This was a longitudinal study. Participants underwent a semi-structured interview to record sociodemographic characteristics. Body composition (assessed using electrical bioimpedance) and quality of life (assessed using the WHOQOL-bref questionnaire) were assessed before (PRE) and 9 months after the intervention (POS). Paired t-tests were performed to test possible differences between PRE and POS for all dependent variables. The significance level adopted was P≤0.05.
RESULTS: The sample consisted of women (53±14 years). Higher perceived health scores were observed in the POS when compared to the PRE values (∆POS-PRE=20; P=0.0541). When analyzing each of the quality of life domains, although all the scores increased after the intervention protocol, indicating a better general state of health, these changes did not reach statistical significance (all P>0.05). With regard to anthropometric measurements and body composition, no statistically significant changes were observed after the intervention protocol.
CONCLUSION: Participation in a 9-month health promotion program improves the perception of general health status and prevents weight gain in women with hypertension and type 2 diabetes.
DESCRIPTORS: Quality of life, General health status, Health.